#Берлин_Зоог энэ удаагийн ээлжит хоолны баяртаа Монголчууд бидний хамгийн түгээмэл хэрэглэгддэг хоол болох #ХУУШУУР-ыг өргөн барьж байна.
Бид өмнөх саруудад #Цуйвангийн_баяр #Шөлний_баяр хийж та бүхэнд өргөн барьсан билээ. Харин энэ удаа бид урин дулаан цаг ирж Наадам дөхсөнтэй холбогдуулан бүх салбаруудаараа 4-н төрлийн хуушуур бэлтгэн 5-р сарын 15-с 31-г хүртэл хуушуурын баяраа зарлаж байна. Үүнд:
#Үхрийн_махтай_хуушуур_сэт
#Хонины_махтай_хуушуур_сэт
#Ногоотой_хуушуур_сэт
#Тахианы_махтай_хуушуур_сэт
Хуушуурны сэт бүр салат эсвэл кимчи гэх мэт хачир дагалдах болно.
Хуушуурыг эмчилгээнд
Хуушуурыг эмчилгээний чанартай идээн ундаандаа хэрэглэж ирсэн түүх бий.
Хавар зуны заагт хуушуур /битүү шарсан хоол/ идэх нь хий хөөх, тамир тэнхээ нөхөх, хаврын хавсарганд сульдсан биеийг тэнхэрүүлэх зорилготой аж. Мөн нялх яргуй, халгай гэх мэт эмийн ургамалаар баяжуулан иддэг байсан түүх бий.
Халуун хуушуурыг чимх цоолж уурыг нь үнэрлэх, гартаа атгах, олон ясны уулзварт бүлээн жин тавих, давсаг, хөлийн ул, эрээн булчинд жин тавьж хий хөөдөг уламжлалтай.
Харин үүнийг орчин цагт уялдуулан Берлин Зоогийн бүх салбараар та бүхэнд Хуушуураа хүргэж байна.
Хуушуурын түүхээс сөхвөл
Хуушуур бол Монгол үндэстний хоол гэдэг нь түүхэн сурвалжаас харж болно. Манай нүүдэлчин өвөг дээдэс маань Төв ази болон зүүн Европт суурьшин амьдарч байсан учир Оросууд Татар Монголчуудаас хуушуур хийх арга сурчээ.
Бидний дунд, “хуушуур” гэдэг үг нь Хятад хэлнээс Монголд хэлний соёлд нэвтэрсэн гэдэг. Үүнийг Хятад хоол гэх ойлголт нэлээд тархжээ. Мөн хуушуур гэх мэт гурил орсон бүх хоолыг Хятадаас гаралтай болгосоор, эцэстээ хорхог боодогноос өөр үндэсний хоолгүй болох дөхжээ. Мөн зарим түүхийн хуудаснаа Хятадууд мөн л биднээс сурсан гэж тэмдэглэсэн байх нь бий. Гагцхүү тухайн үеийн Монголчууд хуушуурыг “Халудай” гэж нэрлэдэг байсан юм. Он цаг улиран өнгөрсөөр Хуушуур гэдэг нэршлээр нэрийдэх болсон байна.
Гэхдээ хуушуур нь зөвхөн Монгол үндэсний хоол уу гэвэл бас л үгүй бололтой. Бидний хуушуур гэж нэрлэж буй энэ хоол Төв Ази, Кавказ, Европын улсуудад түгээмэл бөгөөд, цаашилбал Энэтхэг, Өмнөд болон Хойд Америкт хүртэл өөрсдийн онцлогт тааруулан хийж иддэг билээ. Хуушуурыг шарвин, хайрмаг, дугуй, чимхмэл, дэлбэгэр, гамбиран гэхчилэн хэлбэр дүрсээр нь ялган ирсэн нь дэлхийд түгээмэл тархсан энэ хоолны Монгол хувилбар илүү баялаг гэж үзэх юм. Харин сүүлийн үед “Содон хуушуур”, “Халиартай хуушуур”, “Ээжийн хуушуур”, “Баялаг хуушуур”, тэр ч атугай “Чингис хуушуур” гэхчилэн янз бүрийн нэр өгөх болжээ. Хөдөө орон нутгийн зам дагуу ийм нэртэй мухлаг, гуанз олныг харж болох билээ.
Зарим хоолны газруудад хуушуурыг “халтуурдан” хийж гурил мах нь тэнцвэргүй чанаргүй гарах тохиолдол их байдаг. Үүнтэй холбоотой нэгэн хөгтэй болсон явдлаас дурьдвал:
Билгүүн номч их эрдэмтэн Б.Ринчин нэгэн гуанзанд ороод хоёр ширхэг хуушуур захиалж авчээ. Тэрбээр хуушуураа идэж дуусаад суугаад л байх юм гэнэ. Зөөгч бүсгүй түүн дээр очиж:
- Та дахиад юм захих уу? гэхэд их эрдэмтэн маань:
- Үгүй ээ. Би хоёр хуушуур аваад сая гурилыг нь идчихлээ. Одоо махыг нь хүлээж байна гэсэн гэдэг.
Үүнтэй адил төстэй явдлууд гадуур үргэлж тохиолддогийг бид бүгд сайн мэднэ.
Харин манай Берлин Зоогийн хуушуур махаар элбэг байхыг бид амлаж байна.
Утас: 7777-1212
Хэвлэл мэдээллийн байгууллагууд (Телевиз, Радио, Social болон Вэб хуудаснууд) манай мэдээллийг аливаа хэлбэрээр бүрэн ба хэсэгчлэн авч ашиглахдаа эх сурвалжаа (ikon.mn) заавал дурдах ёстойг анхаарна уу!