“Аюулгүй хоол хүнсний 5 түлхүүр” зарчмыг 2001 онд Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллагаас хоол хүнсээр дамжих өвчний гаралтыг таслан зогсоох, түүнээс урьдчилан сэргийлэх зорилгоор боловсруулсан. Энэхүү зарчмыг хоол, хүнсний үйлдвэрлэл, үйлчилгээ, хүнстэй харьцах бүх шатны үйл ажиллагаанд чанд баримталснаар хоол хүнсээр дамжих өвчнөөс бүрэн сэргийлж чадна.
Эрүүл аюулгүй хоол хүнсээр үйлчлэхийн тулд “Аюулгүй хоол хүнсний 5 түлхүүр зарчим”-ыг хоол хүнс үйлдвэрлэлийн шат дамжлага бүрт хамтад нь хэвшүүлснээр ХХДӨ-өөс бүрэн сэргийлж чадна.
Цэвэр байлга: Өвчин үүсгэгч аюултай бичил биетнүүд бохирдсон гар, хувцас, алчуур, сав суулга, багаж хэрэгсэл, ялангуяа тавиур модоор дамжин хүнсийг бохирдуулдаг.
Иймээс:
Болгосон болон түүхий хүнсийг тусгаарлах: Төрөл бүрийн түүхий мах, загас, тахиа, шувууны мах тэдгээрийн шүүсэнд агуулагддаг бичил биетнүүд нь хүнс бэлтгэх, хадгалах явцад бусад бүтээгдэхүүнийг бохирдуулдаг.
Иймээс:
Хоол хүнсийг гүйцэд чанаж болго:Хоол хүнсийг сайтар чанаж болгосноор ихэнх аюултай бичил биетүүд устдаг. Хоол хүнсийг 700С-ээс багагүй хэмтэй болтол нь чанаж болгосноор уг хоол хүнс хэрэглэхэд аюулгүй болно.
Хоол хүнсийг зохих температурт хадгал: Бичил биетүүд +50С-аас +600С-д маш идэвхтэй үржиж хороо ялгаруулдаг учраас хоол хүнсийг тасалгааны хэмд хадгалж болохгүй.
Аюулгүй ундны ус, хүнсний түүхий эд хэрэглэ: Аливаа хүнсний түүхий эд нь аюултай бичил биетэн, химийн бодисоор бохирлогдсон байж болох учир түүхий эдийг зөв сонгож авна.
Эх сурвалж: Нийгмийн эрүүл мэндийн үндэсний төв
Хэвлэл мэдээллийн байгууллагууд (Телевиз, Радио, Social болон Вэб хуудаснууд) манай мэдээллийг аливаа хэлбэрээр бүрэн ба хэсэгчлэн авч ашиглахдаа эх сурвалжаа (ikon.mn) заавал дурдах ёстойг анхаарна уу!