Цуйванг анх урд хөршөөс үүдэлтэй гэж ярьдаг. Гэвч Хятад цуйван Монгол цуйвангаас илүү ногоо ихтэй, мах багатай төдийгүй харагдах байдал ч өөр байдаг.
Монгол цуйвангийн онцлог нь том том махтай, бүр сүүлтэй байдаг. Тэгэхээр энэ хоол манай нутагт суурьшихдаа, он цаг өнгөрөх тусам ихээхэн өөрчлөлтөнд орсоор өнөөгийн дүр төрхийг олсон бизээ.
Хуцва гэж хэлдэг нь цуйвангийн монгол нэр нь байж магад гэж яригддаг. Гурил л байвал хаа ч хийж болох эд учир заавал урд хөршийнх энэ тэр гэж гоочлоод ч юү гэхэв, Гэвч цаг үргэлж нүүдэллэн, морин дэл дээр хийсдэг монголчууд хоолонд тэгж их цаг зардаг байсан нь юу л бол амар хялбар аргаар гэж гурил, мах холиод цуйван хийдэг байсан нь лавтай. ХХ зууны дунд үеэс манайхан хүнсийг өргөнөөр хэрэглэх болсноор монгол хоол шинэ шатанд гарсан.
Улс орон капитализмын замд орсоор бид төрөл бүрийн халуун хүйтэн ногоо, амтлагчтай танилцав. Орон орны хоол ундтай ресторанууд ч зөндөө бий болов. Гэвч энэ бүх хугацаанд манай цуйван огтхон ч мартагдаагүй юм. Юутай ч Монголд суурьшсан хятад тогооч нар цуйвангийн анхны мастерууд байсан байж таарна.
Ардын хувьсгалын дараа монголчууд өөрснөө жижиг худалдаа, нийтийн хоол, гар үйлдвэрлэлээ авч явах болсноор үндэсний тогооч нар бий болох суурь тавигдсан. Харин одоо хоолны салбарынхаа хөгжлийг дагаад маш олон үндэсний тогооч нар, мастеруудтай болсон. Цуйван ч төрөл, хачир нэмсээр жирийн гуанзнаас хальж хамгийн тансаг рестораны менюнд залраад өнөө цагийн нүүрийг үзэж байгаа билээ.
Ёстой л нас хүйс, шашин шүтлэг, баян ядуу ялгадаггүй зоог доо. Учир нь хүн бүхэн дуртай.
Иймд ард түмний дунд хэрэглэгддэг цуйвангийн тухай хөгжилтэй хэллэгүүд хүртэл олноор гарсан байгааг сонирхуулж байна:
Цуйванд дурлагсад та бүхэн Монголын анхны түргэн хоолны сүлжээ Берлин зоог-т хүрэлцэн ирснээр 8н төрлийн өвөрмөц ЦУЙВАНГУУДААС амтархан зооглоорой.
Утас: 7777-1212, 88000348
Хэвлэл мэдээллийн байгууллагууд (Телевиз, Радио, Social болон Вэб хуудаснууд) манай мэдээллийг аливаа хэлбэрээр бүрэн ба хэсэгчлэн авч ашиглахдаа эх сурвалжаа (ikon.mn) заавал дурдах ёстойг анхаарна уу!