ДЭМБ-ын дэргэдэх Олон Улсын Хавдар судлалын Агентлаг өчигдөр мэдэгдэл гаргаж боловсруулсан махыг хорт хавдар үүсгэдэг нь баталгаатай гэсэн ангилалд оруулсан.
Тэгвэл тус байгууллагаас гаргасан ангиллыг танилцуулж байна.
Бүлэг 1 – Хүний биед хорт хавдар үүсгэдэг зүйлс
Энэ ангилалд хүний биед хорт хавдар үүсгэдэг нь хангалттай батлагдсан зүйлс орно.
- Тамхи
- Нарны хорт цацраг
- Согтууруулах ундаа
- Боловсруулсан мах, хиам, зайдас, утсан мах, нөөшилсөн мах (шинээр нэмэгдсэн)
Бүлэг 2А – Хүний биед хорт хавдар үүсгэх өндөр магадлалтай зүйлс
Энэ ангилалд хүний биед хорт хавдар үүсгэдэг нь хязгаарлагдмал хүрээнд батлагдсан, амьтны биед үүсгэдэг нь хангалттай хэмжээнд батлагдсан зүйлс орно.
- Өндөр температуртай биетээс ялгарах туяа
- Шарсан хүнс
- Стеройдууд (эмчилгээний зориулалттай лабораторид гаргаж авсан дааврууд)
- Үсчний салонд хэрэглэдэг химийн бодисууд
- Улаан мах (шувуу, загасны бус түүхий мах)
Бүлэг 2B – Хүний биед хорт хавдар үүсгэдэг байж болзошгүй зүйлс
Энэ ангилалд хүний биед хорт хавдар үүсгэдэг нь хязгаарлагдмал хүрээнд батлагдсан, амьтны биед үүсгэдэг нь хангалттай бус хэмжээнд батлагдсан зүйлс орно.
- Кофе
- Бензин, бензиний хөдөлгүүрээс ялгарсан утаа
- Гагнуурын ажлаас ялгарах утаа
- Даршилсан хүнсний ногоо
Бүлэг 3 – Ангилагдаагүй хорт хавдрын хүчин зүйлс
Энэ ангилалд хүний болон амьтны биед хорт хавдар үүсгэдэг нь хангалттай батлагдаагүй зүйлс орно.
- Цай
- Статик соронзон орон
- Флуоресцент гэрлүүд
- Полиетилен хуванцар эдлэлүүд
Бүлэг 4 – Хорт хавдар үүсгэдэггүй
Энэ ангилалд хүний болон амьтны биед хорт хавдар үүсгэдэггүй нь одоогоор батлагдсан зүйлс орно.
- Капролактам, мяндсан утас үйлдвэрлэхэд ордог нийлэг материал, одоогоор хорт хавдар үүсгэдэггүй нь батлагдсан цорын ганц химийн материал юм.