Байгууллагуудын шинэ жилийн баяр ид болж буй энэ цаг үед иргэд хоолны хордлогод орох болох тохиолдол их гарч байгаа. Тиймээс хэрхэн сэргийлэх талаар Нийслэлийн Эрүүл мэндийн газрын Мэргэжлийн удирдлагын бодлогын хэрэгжилтийн мэргэжилтэн Н.Баатарсүхээс тодрууллаа.
-Шинэ жилийн баярын өдрүүдэд хоолны хордлого, томуу, осол гэмтлийн улмаас эмнэлгийн ачаалал ихэсдэг. Үүнтэй холбоотойгоор иргэдэд ямар зөвлөмж өгч байгаа вэ?
-Иргэд баярын өдрүүдэд архи, дарснаас татгалзах, согтууруулах ундаа хэрэглэсэн л бол жолооны ард суухыг хатуу цээрлэх хэрэгтэй.
Түүнчлэн хоол ундыг тохируулан хэрэглэх, дулаан хувцаслаж даарч хөрөх, ханиад томуугаас сэргийлэх бага насны хүүхэд, өндөр настан, жирэмсэн эхэд илүү анхаарал хандуулах нь чухал.
Өвчлөх эрсдэл өндөртэй бүлгийн хүн жирэмсэн эмэгтэй, бага насны хүүхдүүд, ахмад настан, дархлааны тогтолцоо суларсан хүмүүс ордог.
Мөн гал түймрийн аюулаас сэргийлэх арга хэмжээг авах, агаарын бохирдлоос хамгаалж өглөө оройд гадагшаа гарахдаа амны хаалт хийх, хоол унд бэлтгэх болон идэхийн өмнө гараа сайтар угааж байх, хол замд явах бол унааны бэлтгэл, найдвартай байдлыг хангах шаардлагатай.
Хэрэв гудамж талбайд хүн осгосон ухаангүй буюу биеэ авч явах чадваргүй байгаа бол та яаралтай 103, 102 дугаарын утсанд мэдэгдэх буюу анхны тусламж үзүүлэх зайлшгүй шаардлагатай.
-Иргэд баярын өдрүүдэд хоолны хордлого болох тохиолдол ихэсдэг. Тиймээс сэрэмжлүүлэг, мэдээ мэдээллийг хүргэх тал дээр хэрхэн ажиллаж байгаа вэ?
-Баяр болж байгаатай холбогдуулан хоолны хордлогод халдвараас сэргийлэх талаар иргэд, албан байгууллага, хоол үйлдвэрлэгч нарт зориулан сэрэмжлүүлгийг хүргүүлж байна.
Ер нь хоолны хордлогын үед илрэх шинж тэмдэгүүд нь маш тодорхой байдаг.
Тодруулбал, хоолны хордлогоор өвчилсөн хүнд ходоод гэдэсний хямралын шинж болох
-Хэрэв эдгээр шалтгаан нь хүнснээс болсон гэж үзвэл ямар арга хэмжээг авах шаардлагатай вэ?
-Яаралтай эмчид хандах хэрэгтэй. Ялангуяа шинж тэмдгүүд арилахгүй удаан үргэлжилж, хүндрэх буюу цустай суулгах, ихээр дотор муухайрах, бөөлжих, өндөр халуурах гэх мэт шинж тэмдэг илэрвэл эмчид зайлшгүй хандаарай.
Өвчлөх эрсдэл өндөртэй бүлгийн хүн жирэмсэн эмэгтэй, бага насны хүүхдүүд, ахмад настан, дархлааны тогтолцоо суларсан хүмүүс ордог гэдгийг анхаарах нь чухал.
Дашрамд дурьдахад, хэрэв өвчлөл үүсгэсэн гэж сэжиглэж буй хоол хүнсний зүйлийг олон хүн цугларсан хүлээн авалт, ресторан болон бусад нийтийн хоолны газарт хэрэглэсэн, эсвэл дэлгүүрээс худалдаж авсан бол орон нутгийн эрүүл мэндийн байгууллагад яаралтай мэдэгдэх хэрэгтэй.
-Хоолны хордлогоос сэргийлэх талаар зөвлөмжийг өгөөч?
-Хүнсний үйлдвэр, хүнсний дэлгүүр, нийтийн хоолны газрууд зэрэг хоол хүнсний үйлдвэрлэл үйлчилгээний газруудад хэрэгжүүлэхээс гадна хоол хүнсийг гэрийн нөхцөлд бэлтгэх, боловсруулах, хадгалах, хэрэглэх зэрэг зөвлөмжийг баяртай ёслолтой холбоотойгоор иргэдэд өгдөг.
Тодруулбал,
Хэвлэл мэдээллийн байгууллагууд (Телевиз, Радио, Social болон Вэб хуудаснууд) манай мэдээллийг аливаа хэлбэрээр бүрэн ба хэсэгчлэн авч ашиглах хориотой ба зөвхөн зөвшилцсөн тохиолдолд эх сурвалжийг (ikon.mn) дурдах замаар ашиглах ёстойг анхаарна уу!