Харшлын үед хоол хүнсэндээ хэрхэн анхаарах талаар Нийгмийн Эрүүл Мэндийн Үндэсний Төв (НЭМҮТ)-ийн ХСХАБА-ны эрдэм шинжилгээний ажилтан Д.Ганболор дараах зөвлөмжийг хүргэж байна.
Хүнсний харшил нь хоол хүнсэнд агуулагдах тодорхой уургийн эсрэг бие махбодын дархлаа тогтолцооны хэвийн бус хариу урвалын үр дүнд үүсдэгийг тэрбээр ярианыхаа эхэнд хэлж байлаа.
Энэ тухай "Хэрэв та хөл газрын ургамлын харшилтай бол тарвас, наранцэцгийн үр, халва, майонез, амтат гуа, хулуу, гич, наранцэцгийн тос, цагаан гаа, гоньд саримс, архи, согтууруулах ундаанаас болгоомжлоорой.
Харшил нь амьдарч байгаа орчноос шууд хамаарна. Орчны бохирдол буюу утаа, тоос, шороо, ургамал ихтэй нөхцөлд тухайн орчноос аль болох зайлсхийх нь зүйтэй. Ийм орчинд хүмүүс харшламтгай болох магадлалтай.
Сорил тавиулж, харшлын гарлыг мэдсэнээр тухайн харшил үүсгэж байгаа бүтээгдэхүүн болон орчноос өөрийгөө сэргийлэх боломжтой. Мөн харшлын урвал нэгэнт илэрсэн бол мэргэжлийн эмчид үзүүлж, цаашид харшлыг хүндрэхээс сэргийлэх хэрэгтэй" гэж эрдэм шинжилгээний ажилтан Д.Ганболор ярилаа.
Хэвлэл мэдээллийн байгууллагууд (Телевиз, Радио, Social болон Вэб хуудаснууд) манай мэдээллийг аливаа хэлбэрээр бүрэн ба хэсэгчлэн авч ашиглах хориотой ба зөвхөн зөвшилцсөн тохиолдолд эх сурвалжийг (ikon.mn) дурдах замаар ашиглах ёстойг анхаарна уу!
1 СЭТГЭГДЭЛТЭЙ
|