Та цадталаа идсэн зүйлсээ хоол гэж боддог бол түр азнаарай. Ходоодонд орсон бүхэн хоол биш хор ч байж магадгүй юм шүү. Хоол хүнс бол бидний биеэ мэдрэх үндэс суурь нь болдог учраас ходоод гэдсээ хайрлах хэрэгтэй. Бидний ходоодонд ашигтай бактерууд бий. Тэдгээр нь биеийн дархлааг дэмжиж, хэвийн үйл ажиллагаатай байлгахын тулд яг л үйлдвэр шиг ажилладаг юм. Эдгээр бактери нь өвс ногоо, жимс жимсгэнэд дуртай. Тиймээс хүмүүс жимс, ногоог түлхүү хэрэглэвэл зохилтой гэсэн үг. Хүн амын хоол тэжээлийн үндэсний 5 дугаар судалгааг 2016-2017 онд хийж, 2018 онд танилцуулахад Монгол Улсын 10 хүн тутмын 9 нь жимс, ногоог ДЭМБ-ын зөвлөсөн хэмжээнээс бага, харин давсыг 2 дахин хэтрүүлэн хэрэглэж байгааг тогтоосон юм.
Иймээс бидэнд шим тэжээлийн тухай ойлголт, мэдээлэл чухал байна. Хамгийн эхлээд “Шим тэжээл гэж юу вэ?” гэсэн асуултын хариуг энгийнээр тайлбарлая.
Хүн хоолноосоо уураг, амин дэм, эслэгийг биеийнхээ онцлог, жингээс гадна амьдарч буй газрынхаа цаг ууртай холбоотойгоор авч байх шаардлагатай. Монголчууд хүйтэн сэрүүн бүсэд амьдардаг учраас уургийн хэрэгцээ давамгай байдаг махыг түлхүү хэрэглэдэг. Гэсэн ч хэт их мах идэх нь тэнцвэртэйгээр шим тэжээлээ авах боломжийг бууруулна. Тэнцвэржүүлсэн шим тэжээлийн тухай ярихын тулд юун түрүүнд өглөөний хоол чухал. Өглөөний хоолоо зөв идээд эхлэвэл өдрийн турш бусад хоол хүнсээ төлөвлөхөд хялбар болдог байна. Жишээлбэл, хүйтэн үед биеэс цайр, А, В бүлгийн витаминууд ихээр алдагддаг учраас нөхөх шаардлагатай байдаг. Энэ бүгдийг тооцож, хоолныхоо орцыг сонгоход хялбар байх юм.
Эрэгтэй, эмэгтэй хүмүүсийн хувьд физиологиосоо хамаараад шим тэжээлийн хэрэгцээнд хэмжээний ялгаа бий. Эмэгтэйчүүд жирэмсэлдэг, төрдөг, хүүхдээ хөхөөрөө тэжээдэг болохоор төмөр, кальци, фолийн хүчил, к амин дэм хэрэгтэй. Учир нь үр хөврөлийг эрүүл хөгжүүлэхийн тулд кальци шаардлагатай. Мөн сарын тэмдэг ирдэг учраас цусаа нөхөхөд төмөр, цусны эргэлтийг хэвийн байлгахын тулд к амин дэм хэрэг болдог. Фолийн хүчил нь мэдрэлийн эсүүдэд тустай. Харин эрчүүдэд уургийн хэрэглээ илүү өндөр. Булчингийн массаа хөгжүүлэхийн тулд мах, махан бүтээгдэхүүнийг илүү хэрэглэхэд тохиромжтой. Мөн эрчүүдэд цайрын хэрэглээ эмэгтэйчүүдээс илүү шаардлагатай байдаг нь тестостерон ялгардагтай холбоотой юм. Дээр дурдсан амин дэмүүд хэн хэнд нь хэрэгтэй ч хэмжээний хувьд л ялгаатай. Учир нь эрэгтэй, эмэгтэй даавар тусдаа, ялгаатай байдаггүй ч ялгарч байгаа хэмжээ, харьцаагаараа өөр. Энэ мэтчилэн шим тэжээлийн тухай болон ямар хүнсэнд аль төрлийн шим тэжээл агуулагддаг тухай мэдээлэл бидэнд зайлшгүй хэрэгтэй. Иймээс Herbalife Nutrition компанийн Дэлхий даяарх шим тэжээлийн боловсрол, сургалт хариуцсан ахлах захирал Сьюзан Бауэрманы зөвлөснөөр биед чухал хэрэгцээтэй шим тэжээлийн тухай дэлгэрэнгүй мэдээллийг хүргэе.
Энэ мэтчилэн тэнцвэржүүлсэн хооллолт нь бие махбодийн хэвийн үйл ажиллагааг дэмжиж, хэрэгцээт шим тэжээлээр хангана. Гэсэн ч бид нар өдөр бүр хооллолтоо зохицуулж, хэрэгжүүлж чаддаггүй. Тиймээс ийм үед өөрт тохирсон хүнсний идэвхт бүтээгдэхүүн сонгон хэрэглэх нь шим тэжээлийн дутагдалд орохгүй байх шилдэг аргын нэг юм. Жишээлбэл, та өдөрт шаардлагатай 25 грамм эслэгээ авч чадахгүй, өдөр тутмын хоолноос хангалттай кальци авч чадахгүй байгаа бол эслэг эсвэл кальцийн идэвхт бүтээгдэхүүн хэрэглэж болно шүү дээ. Өдөр бүр мультивитамин, амуу тариа, хоол орлуулах коктейль, уургийн батончик зэрэг баяжуулсан хүнсний бүтээгдэхүүн хэрэглэж өөрт хэрэгтэй амин дэм, эрдэс бодисоо нөхөөрэй. Хэрвээ та хооллолтдоо анхаарч, тэнцвэржүүлсэн шим тэжээлт хүнсийг хэрэглэж чадвал эрүүл байх нэг үндэс болох нь ээ.
Хэвлэл мэдээллийн байгууллагууд (Телевиз, Радио, Social болон Вэб хуудаснууд) манай мэдээллийг аливаа хэлбэрээр бүрэн ба хэсэгчлэн авч ашиглахдаа эх сурвалжаа (ikon.mn) заавал дурдах ёстойг анхаарна уу!