Уншиж байна ...
ХУУЧИРСАН МЭДЭЭ: 2018/08/22-НД НИЙТЛЭГДСЭН

ИНФОГРАФИК: Баяжуулсан хүнсний тухай хууль

ikon.mn
2018 оны 8 сарын 22
iKon.MN
Зураг зураг

Энэ оны тавдугаар сарын 3-ны өдөр УИХ-аар батлагдсан Баяжуулсан хүнсний тухай хуулийн талаар танилцуулж байна. 

Монгол Улсад 1992, 1999, 2004, 2010 онд Хүн амын хоол тэжээлийн үндэсний судалгааг дөрвөн удаа зохион байгуулсан. Хүн амын хоол тэжээлийн тавдугаар судалгааг Эрүүл мэндийн яамны Нийгмийн эрүүл мэндийн үндэсний төв 2016-2017 онд зохион байгуулж, судалгаанд Монгол Улсын 21 аймгийн 94 сум, нийслэлийн найман дүүргийн 30 хорооны 5 хүртэлх насны 2,251, 6-11 насны 1,755 хүүхэд, төрөх насны 1,944, жирэмсэн 2,220 эмэгтэй, 15-49 насны 1,384 эрэгтэй гээд нийт 2,249 өрхийн 9,554 оролцогчийг хамруулсан. Дээрх судалгаануудын дүнгээс харахад хүн амын дунд бичил тэжээлийн дутагдал байнга өсөн нэмэгдсээр байна. Хүн амын бичил тэжээлийн дутлыг хамгийн бага зардлаар нөхөх гарц, шийдэл нь хүнсний өргөн хэрэглээний бүтээгдэхүүнийг амин дэмээр баяжуулах явдал хэмээн үзсэн юм. 
 

Энэхүү хууль нь 4 бүлэг 13 зүйлтэй бөгөөд хүн амын эрүүл мэндийг хамгаалах, аминдэм, эрдэс бодисын дутагдлаас урьдчилан сэргийлэх зорилгоор зарим төрлийн хүнсийг албан журмаар баяжуулахтай холбогдсон харилцааг зохицуулна. 

Хүн амын хоол тэжээлийн үндэсний судалгааны дүнг үндэслэн эрүүл мэндийн болон хүнсний асуудал эрхэлсэн төрийн захиргааны төв байгууллага хамтран албан журмаар баяжуулах хүнсний саналыг Засгийн газарт хүргүүлэх бөгөөд тухайн саналыг үндэслэн албан журмаар баяжуулах хүнсний жагсаалтыг Засгийн газар батална.

Улмаар албан журмаар баяжуулах хүнсний төрөл тус бүрээр Стандартчилал, техникийн зохицуулалтын асуудал хариуцсан төрийн захиргааны байгууллага нь бүтээгдэхүүний үндэсний стандартыг батална. 

Үндэсний стандартын хүрээнд тухайн төрлийн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэгч нь бүтээгдэхүүнээ баяжуулж үйлдвэрлэнэ. 

Хууль хэрэгжсэнээр:

  •     хүн амын эрүүл мэндийг хамгаалах;
  •     амьжиргааны баталгаажих доод түвшинээс доогуур орлоготой иргэд шим тэжээллэг хүнс хэрэглэх боломж бүрдэх;
  •     бага зардлаар хүн амын аминдэмийн хэрэгцээг хангах;
  •     улирлын чанартай шим тэжээлийн дутлаас сэргийлэх;
  •     хүүхдийн оюуны болон бие бялдрын өсөлт хөгжилтөд эерэг нөлөөлөл үзүүлнэ.