Сар шинийн баяр болохтой холбогдуулан иргэд нийтийн эзэмшлийн гудамж, талбайд ариун цэвэр, эрүүл ахуйн шаардлага хангахгүй нөхцөлд гэр барьж ууц, өвчүү, мах чанах үйлчилгээ үзүүлдэг. Тиймээс энэ асуудалд хэрхэн хяналт тавьж байгаа талаар Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын газрын Хүнсний чанар аюулгүй байдлын хяналтын Улсын ахлах байцаагч Ц.Цэрмаагаас тодрууллаа.
-Нийтийн эзэмшлийн гудамж, талбайд ариун цэвэр, эрүүл ахуйн шаардлага хангахгүй нөхцөлд гэр барьж, ууц, өвчүү, мах чанах байдал гардаг. Энэ тал дээр хэрхэн хяналт тавьж ажиллаж байгаа вэ?
-Нийслэлийн ИТХТ-ийн өнгөрсөн оны нэгдүгээр сарын 17-ний өдрийн долдугаар тогтоолын “Нийслэлийн худалдаа, үйлчилгээний нийтлэг журам”-д тодорхой заагаад өгчихсөн байгаа.
Тодруулбал, “Нийтийн эзэмшлийн зам талбайд зориулалтын бус ажлын байранд ууц, өвчүү зарах, чанах, айраг худалдаалахыг хориглоно” гэсэн байдаг.
Энэ дагуу мэргэжлийн хяналтын байгууллагаас дүүргүүдийн Засаг дарга нарт албан тоот явуулсан.
Хувь хүмүүс дурын газраа гэр бариад, үйлчилгээ үзүүлдэг тохиолдол их гардаг.
Өөрөөр хэлбэл, тогтоолд заасны дагуу нийтийн эзэмшлийн гудамж талбайд зориулалтын бус ажлын байранд айраг худалдаалах, ууц, өвчүү, мах чанах зэрэг нийтийн хоолны үйлдвэрлэл үйлчилгээ явуулахыг хориглоно гэсэн заалтын дагуу харьяа нутаг дэвсгэртээ буюу бүрэн эрхийнхээ хүрээнд энэхүү үйл ажиллагаа явуулахгүй байх талаар хамтран ажиллахыг үүрэг болгосон гэсэн үг.
Учир нь хувь хүмүүс дурын газраа гэр бариад, үйлчилгээ үзүүлдэг тохиолдол их гардаг. Үүнээс үүдэж иргэд хохирох тохиолдолд ч их гардаг.
-Ер нь албан ёсоор ууц, өвчүү чанах үйлчилгээ эрхлэх зөвшөөрлийг олгодог юм уу. Олгодоггүй бол үүнийг хэрхэн зохицуулдаг юм бэ?
-“Нийслэлийн худалдаа, үйлчилгээний нийтлэг журам”-д заасны дагуу дүүргүүдийн Засаг дарга даргын Тамгын газрын дэргэд орлогч даргаар нь ахлуулсан худалдаа үйлчилгээний зохицуулах зөвлөл гэж байдаг.
Уг зөвлөл ууц, өвчүү чанах үйлчилгээ эрхлэх байршлуудыг зааж өгнө гэж заасны дагуу байршлуудыг зааж өгдөг. Энэ жилийн хувьд байршлууд хараахан тодорхой болоогүй байна. Маргаашнаас гарчих байх.
Тухайлбал, Чингэлтэй дүүргийн мэргэжлийн хяналтын Үйлдвэрлэл үйлчилгээний хэлтсээс тус дүүргийн аль аль байршилд ууц, өвчүү чанах үйлчилгээ явуулах талаараа тодорхой мэдээллүүд өгдөг. Уг мэдээллийн дагуу бид тухайн газруудад нь очиж тандалт судалгаа хийдэг.
-Иргэдэд байршлуудын талаарх мэдээллийг хэрхэн хүргэдэг юм бэ?
Өмнөх жилүүдэд зөвшөөрөлгүй хувь хүнээр чануулах гэж ууцаа өгөөд хохирч байсан тохиолдлууд гарч байсан.
-Зөвшөөрөлгүй үйл ажиллагаа явуулж байгаа хувь хүмүүст ямар хариуцлага тооцдог вэ?
-Хариуцлага тооцох гэхээс илүү шууд үйл ажиллагааг нь зогсоож, зөвшөөрөлгүй барьсан гэрүүдийг буулгадаг. Гэхдээ энэхүү арга хэмжээг мэргэжлийн хяналтын газар хийхгүй.
Учир нь хорооны Засаг дарга нар тухайн хороо дахь үйл ажиллагаа явуулж байгаа аж ахуйн нэгж, хувь хүнд хяналт тавих үүрэгтэй байдаг.
-Сар шинийн баяртай холбоотойгоор явуулж байгаа хяналтын ажлынхаа талаар тодруулаач?
-Мэргэжлийн хяналтын байгууллагаас урьдчилан сэргийлэх хяналтыг нийтийн хамарсан баяр ёслолтой холбоотой зохион байгуулдаг. Тиймээс бид төлөвлөгөөт шалгалтаасаа гадна сар шинийн баярыг угтаж, урьдчилсан сэргийлэх хяналт сар гаруйн хугацаа өнгөрч байна.
Өөрөөр хэлбэл, сарын аян зохион байгуулж есөн дүүргийн хэмжээнд хяналтын явуулж, долоо хоног бүр хяналтын дүн мэдээг иргэдэд хүргэж байгаа. Шалгалтаар ямар бүтээгдэхүүнүүд зөрчилтэй гарсныг мэдээллэж иргэддээ сэрэмжлүүлж байна.
Ер нь иргэд худалдан авах бараа бүтээгдэхүүнээ зөв сонгож авдаг байх шаардлагатай. Хувь хүний гар дээрээс хэн, хаана үйлдвэрлэсэн нь тодорхойгүй хүнсний бүтээгдэхүүн, архи согтууруулах ундааг худалдан авахгүй байхыг анхааруулмаар байна.
-Дүүргүүдэд зохион байгуулагдаж байгаа үзэсгэлэн худалдаануудад мэргэжлийн хяналтын газраас хяналт тавьж байгаа юу?
-Дүүргүүдийн хэмжээнд зохион байгуулагдаж байгаа үзэсгэлэн худалдаануудад хяналт тавьж байгаа. Одоогийн байдлаар зургаан дүүргийн хэмжээнд долоон байршлын үзэсгэлэн худалдааг хянаад байна.