Мэргэжлийн хоол зүйч Маргарита танд зөвлөж байна.
Зууш бол хоолны хооронд нэмэлтээр иддэг хөнгөн хоол юм. Зуушийг өглөөний цай, өдрийн хоол хоёрын хооронд 11:00 цаг хавьцаа мөн өдрийн хоол ба оройн хоолны хооронд 16:00 хавьцаа идэж болно. Гэхдээ юуг зууш болгож идэх нь маш чухал.
-Зууш идэх нь ямар ач холбогдолтой вэ?
- Хоолны дундуур бие организм өлсдөг, өлсөж байна гэдэг нь бие организм стресст орно, стресст орсон бие организм “ӨЛСГӨЛӨН горим асаадаг” тэр үед бие организм өөхийг хуримтлуулж эхэлдэг.
- Зөв цагт зөв хүнсийг идэх нь бодисын солилцоог хурдасгадаг.
- Өдрийн турш нэмэлт энерги өгөх буюу таныг илүү бүтээмжтэй болгодог.
- Шөнийн өлсгөлөнг байхгүй болгоно. Хэрэв та өдрийн турш завгүй гээд хоол идээгүй бол орой гэртээ очоод идэх ёстой хэмжээнээсээ илүү их идэх болно.
- Спортоор хичээллэх үед танд нэмэлт эрч хүч хэрэгтэй болдог. Өлсгөлөн дасгал хийх шиг буруу зүйл байхгүй. Тэр тохиолдолд та булчингаа алдах магадлал маш өндөр.
-Тэгвэл ямар зууш сонгож идэх нь зөв бэ?
- Бүхэл үрийн гурилтай жигнэмэг. Учир нь эслэгээр маш баялаг бөгөөд таны өдрийн эслэгийн хэмжээг бүрдүүлэх болно. Мөн дээрээс нь хортой бодисыг гадагшлуулдаг ач тустай.
- Самрын цуглуулга
- Бага тослогтой, элсэн чихэргүй тараг
- Ээдэм
- Энергийн жигнэмэг
- Жимс (алим, жүрж, гадил, лийр, киви..)
- Жимсний смүүти
-Зууш сонгохдоо юу анхаарах вэ?
- Хэрэв та ажил гэр хоёрынхоо хооронд их урт зам туулдаг бол оройн зуушаа ажил тарахын алдад идээрэй. Тэгснээр та гэртээ очоод хэтрүүлэн хооллохгүй.
- Эрүүл зуушаа төлөвлөж сураарай. Бүхэл үрийн жигнэмэг сонгосон бол хэдэн ширхгийн идвэл хэдэн калори авахаа мэдлэг байх хэрэгтэй .
- Өдрийн зуушиндаа эслэгтэй зууш сонгох нь тохиромжтой. Жишээ нь бүхэл үрийн жигнэмэг.
- Зуушаа бэлдэж гарахаа мартсан бол дэлгүүрээс жимс эсвэл тараг аваарай.
- Ашиггүй орцтой, амт оруулагчтай, элсэн чихрийн найрлага өндөртэй, муу нүүрс ус агуулсан хүнс бүү сонгоорой.