Гэвч тус салбарын экспорт 2018 онд өнгөрсөн оноосоо нэмэгдсэн ч импорт дагаад өссөнөөс гадна энэ салбар бүтээгдэхүүнийхээ 90 орчим хувийг дотооддоо боловсруулж чадахгүй байгааг Үндэсний статистикийн хорооноос хийсэн Хөдөө аж ахуйн салбарын 2018 оны үзүүлэлтүүдийн талаарх судалгаа харуулж байна.
Хөдөө аж ахуйн гаралтай гол нэрийн бүтээгдэхүүн, түүхий эдийн экспорт 2018 онд 642.9 сая ам.доллар буюу нийт экспортын орлогын 9.2 хувийг эзэлсэн нь өмнөх оноос 125 сая ам.доллар буюу 24.1%-аар өссөн үзүүлэлт юм.
Өсөлтийг задалж харвал:
Махны экспорт цойлсон жил 2018 онд тохиов.
Мал аж ахуйн гол нэрийн бүтээгдэхүүн болох махыг Монгол Улс өнгөрсөн онд Хятад, Орос, Вьетнамын чөлөөт бүс, Иран, Казахстан, Япон зэрэг улс руу бэлтгэн нийлүүлжээ. Ийнхүү экспортолсон махны төрлийг 2017 оны тоон үзүүлэлттэй нь харьцуулбал:
График 1, Махны экспортын хэмжээ, 2017-2018
График 2, Мах экспортын орлого,
График 3, Мах экспортын гаалийн нэгжийн дундаж үнэ,
Монгол Улсын хөдөө аж ахуйн салбарын экспортын бас нэгэн гол бүтээгдэхүүн болох ноос, ноолуурын хувьд ч өсөлттэй байжээ.
Гэхдээ самнасан ноолуурын экспортын хэмжээ 8.4 хувиар, тэр дундаа тэмээний ноосных 34.6%, хонины ноосных 24.1 хувиар, бохир ноолуурынх 2.3 хувиар буурсан байна.
2018 онд бэлтгэсэн хонины ноосны 36.9% (12.2 мянган тонн), бэлтгэсэн ямааны ноолуурын 48.3% (5.3 мянган тонн)-ийг бохир ноолуур хэлбэрээр буюу боловсруулалтгүйгээр экспортолсон бол 5.8 хувь буюу 0.6 мянган тонныг самнасан ноолуур хэлбэрээр гаргажээ.
ХАА-н гаралтай бүтээгдэхүүний импорт өссөн үзүүлэлттэй байсныг дээр дурдсан. 2018 онд нийт 772.1 сая ам.долларын бүтээгдэхүүн оруулж ирсэн нь нийт импортын 13.1 хувийг эзэлж байгаа бөгөөд өнгөрсөн оноосоо 147.6 сая ам.доллар буюу 23.6 хувиар өсжээ.
Энэхүү өсөлтөд:
Тухайлбал, 2018 онд бэлтгэсэн нийт хонины ноос 33 сая тонн байснаас 12.2 мянган тонныг экспортод гаргаж, 2.0 мянган тонн хонины ноосыг импортоор оруулж ирсэн байна.
Дотоодын үйлдвэрт 2018 онд:
Гэхдээ энэ нь өнгөрсөн онд нийт бэлтгэсэн махны 8.9 хувьтай тэнцэж буй юм. Өөрөөр хэлбэл, нийт бэлтгэсэн махныхаа 10 хүрэхгүй хувийг л дотоодын үйлдвэрүүдэд үйлдвэрийн аргаар боловсруулж, бүтээгдэхүүн болгон гаргажээ.
Сүү, сүүн бүтээгдэхүүний дотоод үйлдвэрлэлийн тухайд 55.8% өссөн дүнтэй байна. Тодруулбал, 2018 онд нийт үйлдвэрлэсэн сүүний 15.0 хувь болох 135 сая литр сүүг үйлдвэрийн аргаар боловсруулж, шингэн сүү, тараг, бяслаг, аарц, цөцгий зэргийг үйлдвэрлэжээ.
2018 онд улсын хэмжээнд бэлтгэсэн үхрийн ширний 25.8 хувьтай тэнцэх 268.4 мянган ширхэг, хонины арьсны 1.5 хувьтай тэнцэх 129.2 мянган ширхэг, ямааны арьсны 22.9 хувьтай тэнцэх 1.4 сая ширхэг арьс, ширийг тус тус дотоодын үйлдвэрт боловсруулжээ.
Түүнчлэн: