Нэгдсэн Үндэстний Байгууллагын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагаас /FAO- Food and Agricultural Organization of the United Nations/ гаргасан мэдээгээр дэлхий даяар нийт үйлдвэрлэсэн хүнсний бүтээгдэхүүний гуравны нэг хэсэг буюу 1 их наяд ам.доллартай тэнцэх хэмжээний үнийн дүнтэй бүтээгдэхүүн хүнс үйлдвэрлэх ба хэрэглэх явцад хаягддаг байна.
Хүнсний хаягдал нь хураалт, үйлдвэрлэл, түгээлтийн гэсэн үйлдвэрлэлийн дамжлагуудад дийлэнх хэсэг нь хорогддог бол жижиглэн худалдаа ба хүнсний хэрэглээний үед ч их хэмжээгээр хаягддаг байна. Европ, Хойд Америкийн орнуудад нэг хүнд ногдох хүнсний хаягдлын хэмжээ жилд 95-115 кг байхад Африк, зүүн өмнөд Азийн орнуудад жилд 6-11 кг байна.
2050 онд дэлхийн нийт хүн ам 7 тэрбумаас 9 тэрбум хүрэх хандлагатай байгаа ба одооноос эхлэн хүн бүр дор бүртээ хүнсний хаягдалгүй байхад анхаарахгүй бол ирээдүйд өлсгөлөнгийн аюул заналхийлж байна.
Дэлхий нийтээр тогтвортой хооллолт буюу байгаль орчинд ээлтэй, хог хаягдал багатайгаар хооллоход анхаарал хандуулж олон улсын хурал, хэлэлцүүлэг зохион байгуулан ард иргэд, бодлого тодорхойлогчдод чиглэсэн зөвлөмж, мэдээллийг түгээсээр байна. Энэхүү ажлын хүрээнд хөтлөн явуулдаг /www.thinkeatsave.org/ цахим хуудаснаас дараах зөвлөмжийг гаргажээ.
Хэрэглэгчдэд
Жижиглэн худалдаачид, зоогийн газруудад
Эх сурвалж: Нийслэлийн Байгаль орчны газар