2018 онд нийслэлд хоолны хордлогот халдварын найман удаагийн дэгдэлт гарч, үүнд 223 хүн өртөн өвчилжээ. Дэгдэлтүүдийн дийлэнх нь буюу зургаа нь нийтийн хоолны газар болон зохион байгуулалттай, нийтийг хамарсан арга хэмжээний үеэр гарсан байна.
Тиймээс байгууллага, хамт олныг хамарсан баярын арга хэмжээ зохион байгуулагдаж эхэлсэн ойрын өдрүүдэд Мэргэжлийн хяналтын ерөнхий газрын даргын баталсан удирдамжийн дагуу хүнсний чанар, стандарт, мал эмнэлэг, ургамал хамгаалал, хорио цээр, эрүүл ахуй, халдвар хамгаалал, барилгын техник, эрчим хүчний хяналт(цахилгаан, шингэрүүлсэн шатдаг хий)-ын улсын байцаагч нар энэ сарын 3-наас эхлэн нийслэлийн есөн дүүргийн хэмжээнд урьдчилан сэргийлэх хяналт шалгалтыг дөрвөн чиглэлээр хийж гүйцэтгэжээ.
Уг шалгалтаар илэрсэн зөрчлүүдийн талаар өнөөдөр нийслэлийн МХГ-аас мэдээлэл хийлээ.
Урьдчилан сэргийлэх хяналт шалгалтаар 85 аж ахуйн нэгж, 47 иргэн буюу худалдааны төв, зах, сүлжээ дэлгүүр, хүнсний үйлдвэр, нийтийн хоолны нийт 132 газар хамрагджээ.
Энэ талаар НМХГ-ын Хүнсний аюулгүй байдал, ХАА-н хяналтын хэлтсийн дарга Т.Балжинням "Шалгалтын явцад 116 зөрчил илрүүлж, 68 зөрчлийг арилгууллаа. Дөрвөн ААН, дөрвөн иргэнд нийт 4.7 сая төгрөгийн торгууль ногдуулж, барагдуулсан.
Мэргэжлийн хяналтын улсын байцаагчид өөр өөр чиглэлээр хяналт шалгалт хийж, зөрчил илэрвэл хууль дүрмийн дагуу арга хэмжээ авдаг. Шалгалтын явцад үйлдвэрлэсэн хугацааг нь тавиагүй байсан бялууг энд авчирч тавьсан байгаа. Зөрчлийн тухай хуулийн дагуу бялуу үйлдвэрлэгчид хариуцлага тооцно. Хуулийн дагуу үйлдвэрийн үйл ажиллагааг зогсоох хүртэл арга хэмжээ авч болно.
Хяналт шалгалтад хамрагдсан аж ахуйн нэгж, байгууллагуудад “Шинэ жилийн баярын үеэр гарч болзошгүй эрсдэлээс урьдчилан сэргийлэх тухай” зөвлөмжийг мөн хүргүүлэн ажиллаж байна" гэлээ.
Үргэлжлүүлэн Эрүүл мэнд, боловсрол соёлын хяналтын хэлтсийн дарга Д.Цэнд-Аюуш "Шинэ жилийн үеэр ард иргэд маань их хэмжээгээр хоол хүнсээ бэлтгэдэг. Ингэхдээ түргэн мууддаг, тухайлбал салат хийсэн бол хөргүүртэй нөхцөлд хадгалж хэвшмээр байна.
Хоёрдугаарт, бэлэг сонголтын асуудал жил бүр яригддаг. Манайхан хүүхдүүд болон хамт олондоо бэлэг сонгож өгдөг. Сонгосон бэлгэн дотор тань хүсний бүтээгдэхүүн байгаа бол хаяг шошго, хадгалах хугацаа зэргийг заавал харж, шалгаж худалдан аваарай.
Мөн хаана, хэзээ үйлдвэрлэсэн нь тодорхойгүй хүнсний бүтээгдэхүүнийг гар дээрээс худалдаж авдаг. Үүнээс шалтгаалан хоолны хордлогот халдвар гарахыг үгүйсгэхгүй. Хяналт шалгалтаар явж байхад гарал үүсэл нь тодорхойгүй, хугацаа дууссан, хаяг шошгоны зөрчил хамгийн түгээмэл гарч байна. Эдгээр тохиолдолд газар дээр нь арга хэмжээ авч, буцаан татах болон устгуулах арга хэмжээ авч байгаа" гэлээ.
Зөрчилтэй хүнсний бүтээгдэхүүнүүд