ЕБС, Их, дээд сургуулийн хонхны баярын үеэр оюутан, сурагчдын эрүүл, зохистой хооллох зөвлөмж
Гарын ариун цэврийг сахих нь халдвараас сэргийлэх хамгийн энгийн бөгөөд үр дүнтэй арга юм. Бохир гараар халдварт шар, гепатит А, Е, цусан суулга, вирусын гаралтай суулгалт халдварууд, балнад, иж балнад, ханиад, томуу зэрэг амьсгалын замын өвчин, хялгасан хорхойтох зэрэг өвчнүүд дамждаг. Иймээс гарын ариун цэврийг сайтар сахиж, гараа бохирдох тохиолдол бүрт сайтар савандаж угаах шаардлагатай.
Учир нь хүнсний бүтээгдэхүүнийг ил задгай, стандартын шаардлага хангаагүй нөхцөлд худалдан борлуулснаар өвчин үүсгэгч бичил биетнээр амархан бохирдож хоолны хордлогот халдвар үүсгэх эрсдэлтэй. Хүнсийг худалдан авахдаа дараах зүйлсийг анхаарна. Үүнд:
Түргэн гэмтдэг хүнсний бүтээгдэхүүнийг хоёр цагийн дотор хөргөгчинд хийж байх хэрэгтэй. Иймээс явах цагаа тооцон 2 цагийн дотор хүрэх амралт, зугаалгын газрыг сонгох нь зүйтэй. Мөн зориулалтын аяллын хөргүүрт мах, өндөг зэрэг түргэн гэмтэх хүнсийг хийж тээвэрлэх хэрэгтэй.
Хоол хүнсийг шаардлагатай хэмд, хангалттай хугацаагаар бэлтгэж боловсруулах нь түүнд агуулагдаж болзошгүй нянг устгах хамгийн найдвартай арга юм.
Хоол хүнсийг 5-600С буюу температурын аюултай бүсэд 2 цагаас илүү хугацаанд хадгалсан тохиолдолд нян ихээр үржих магадлалтай. Иймд хоол хүнсийг тасалгааны хэмд 2 цагаас илүү хугацаагаар хадгалахыг хориглоно. Хоол хүнс бэлтгэхдээ тухайн үед хэрэглэх хэмжээгээр хийх нь зүйтэй. Хэрэв хоол илүү гарсан бол зориулалтын хөргүүрт хадгалах шаардлагатай.
Хоолоо тохируулж идэх хэрэгтэй. Хоолны өмнө ногооны салат, ногоон өнгийн навчит ногоо идсэнээр хоолны шингэлтийг сайжруулдаг. Мөн хоолны өмнө болон хоол хооронд халуун бүлээн ус, цэвэр ус сайн уух.
Чипс, бэлэн гоймонгийн найрлагад ходоод гэдэсний салстад хортой Е621 хэмээх хүнсний нэмэлт бодис агуулагддаг. Чипсэнд акриламид хэмээх гэдэсний хорт хавдар үүсгэгч бодис агуулагддаг байна. Хийжүүлсэн ундаанд агуулагдах фосфорын хүчил нь цуснаас кальци, магни, цайрыг холбон авч гадагшилснаар ясны сийрэгжилт үүсгэдэг. Мөн хийжүүлсэн ундаа нь сахарын өндөр агууламжтай тул таргалах, шүдний өвчлөл үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг.
Архи нь уураг тархийг сонгомлоор гэмтээж, тархины үйл ажиллагааг дарангуйлан, хараат байдал үүсгэдэг үйлчилгээтэй шингэн юм. Иймээс архи, согтууруулах ундаа хэрэглэхээс татгалзан өөрийн болон бусдын амь нас, эрүүл мэндэд аюул учруулахаас сэргийлэх хэрэгтэй.
Эх сурвалж: НЭМҮТ